Asociația Culturala Casa din Vale Breb

Încă de la început, de când ne-am mutat aici, am simțit nevoia de a anima cultural zona, care, cu toate ca este absolut superbă, ducea lipsă de evenimente. Am început cu Seri cu Ceterașii din Breb, organizate aproape săptămânal, la Casa din Vale, unde erau bineveniți nu doar oaspeții noștri, ci și toți turiștii din sat. În acea vreme erau foarte mulți turiști din străinătate, care savurau această experienta completă și care povesteau mai departe și altora, pe bloguri, portaluri de turism, etc.

În anul 2018 am organizat un „Joc în sat”, parte dintr-un festival care astăzi nu se mai organizează. A fost primul contact cu lume multă, cu gradina noastră plină de oameni, cu energie bună, cu sunet de ceteră, cu zi de sărbătoare si, evident, cu dorința noastră de a continua aceasta poveste. I-am dat nume grădinii, unul care să rezoneze cu ce se întâmplă aici, „Grădina Culturală”.

Iar Gradina Culturală a adunat în cinci ani multe evenimente, artiști și oameni extraordinari. Am început colaborarea în 2020 cu Doru Șupeală și SPOR(Școala Pentru Oameni Responsabili), astfel anual avem două sesiuni de Tabere de Ideație,

Creativitate în Marketing, teatru pentru copii, Animo Puppets Studio, cu actori din Baia Mare, Ateliere pentru copii cu Mădălina Pavăl , am găzduit expoziția de artă contemporană „Monoton”, organizată de un grup de artiști tineri, găzduim proiecții de film „Caravana TIFF„, găzduim prezentări de seminarii și filme organizate de WWF România și Eco România, cu scopul de a informa, educa și conștientiza comunitatea cu privire la bogăția faunei din țară si din zona Maramureș. Continuăm, ca la început, serile cu ‘Ceterasii si Coconii din Breb”, dar am și dezvoltat, de la an la an, festivalul „Cântec cu miros de Țară”, care se desfășoară pe o perioada de trei zile. Și nu este doar despre muzică, are în componență si „Târg in sat”, unde meșteri populari, artizani și creatori de lucruri minunate se adună in grădina noastră, pentru a-și vinde produsele. Dar este și multă emoție, multă energie bună și trăiri unice. Au urcat pe scena noastră mulți artiști fantastici, prezentatori și muzicieni din diferite genuri, de la traditional la jazz, cu care ne mândrim și de care ne-am bucurat ca i-am cunoscut: Maria Casandra Hauși, Nicolae Pițiș, Adrian Naidin, Irina Sârbu, Puiu Pașcu, Radu Nechifor, Frații Cazanoi, Madalina Pavăl live Orchestra, Bogdan Bob Rădulescu și mulți alții.

Satul si intreaga zonă sunt pline de bogății, astfel incă exista meșteri și meșteșuguri, care, dacă nu sunt promovate și făcute cunoscute, dispar iremediabil. Din fericire, contribuim și noi ca acești oameni și munca lor sa fie cunoscute si apreciate, iar pentru oaspeții care se cazeaza la noi, dar nu numai, organizam tururi la meșteri care sculptează în lemn, care țes la război, olari, fete care fac margele(barșoane) și brățări, dar și zi la stână cu ciobanii, cu balmoș si horincă, pentru cei care vor o experiență cât mai arhaică.

Ne-am bucurat enorm în primăvara acestui an sa-i avem oaspeți în casele noastre pe membri formației Subcarpati, dar, în aceeași măsură, am fost extrem de fericiți ca împreună cu un alt nume simbol al Maramureșului, Grupul Iza, au ales să filmeze un videoclip chiar în Grădina Culturală. Ne-am simțit astfel parte din povestea lor și știm că, la fel ca ei, musai vrem sa lăsăm ceva în urmă. Iar povestea noastră continuă, mai avem multe de făcut.
Am înființat Asociația Culturala Casa din Vale Breb și misiunea noastră continuă, astfel ne propunem să promovăm turismul de calitate, sustenabil, lent și tihnit, cu componentă culturală si educatională, chiar și caritabilă, prin intermediul festivalulului „Cântec cu miros de Țară”, pe care-l organizăm în fiecare August, în care toată lumea are de câștigat, oaspeții, noi ca și furnizori de experiențe, sătenii cu care colaborăm, satul Breb și întreaga zonă.

Pe parcursul a 3 ediții ale festivalului „Cântec cu miros de Țară”, am susținut cauza .Centrului de zi Micul Print din Sighetu Marmației, un proiect al Sos Bambini România, reușind să-i promovăm, să strângem și sa directionam sume importante de bani.

Activitatea Asociației Casa din Vale Breb se axează promovarea tradițiilor și datinilor locale, a meşteşugurilor, dar pune accent și pe revigorarea culturală și artistică a zonei, care este deficitară la acest nivel. Prin acțiunile noastre, încercăm să dăm înapoi comunității, ca semn de apreciere și mulțumire pentru că ne-a primit așa frumos.

Ne puteți susține aici: http://redirectioneaza.ro/asociata-culturala-casa-din-vale-breb

After movie, festival „Cântec cu miros de Țară” 2022, organizat de Asociația Culturala Casa din Vale Breb, Maramureș